2011/12/29

Tudjátok, hogy miért ijednek meg a kutyák és a macskák a petárdától?


A kutyák olyan hangokat képesek meghallani, amelyeket az ember füle már nem érzékel. Vizsgálatok azt igazolják, hogy a másodpercenkénti 30.000 rezgésszámú ultrahangot is kitűnően érzékelik.
A macskák hallása az emberéhez hasonlóan működik az alacsony frekvenciatartományban, a macskák azonban lényegesen magasabb, akár 64 kilohertzes hangokat is képesek meghallani, amely 1,6 oktávval van feljebb az ember hallásánál és 1 oktávval a kutyáénál.
Ezért van az, hogy a kutya és a macska halálra tud rémülni a petárdáktól. Még mi, emberek is megijedünk, hát még ők! Soha ne hagyjátok őket felügyelet nélkül a szilveszteri durrogtatások közepette (sem a kertben, sem a lakásban), és ha lehet, mostanában inkább hosszabb pórázon sétáljatok velük, de ne engedjétek el őket.

Mit tegyetek, ha megijedt a kedvencetek?
Sem a cica, sem a kutya nem úgy működnek, mint egy gyerek. A gyereket ilyenkor meg kell nyugtatni szavakkal és simogatással, hogy semmi baj. Az ijedt állatnál ez fordítva sül el, mert a simogatással csak megerősítjük benne, hogy félni kell. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy békén hagyjuk, és nyugodtan viselkedünk. Pontosan úgy, mintha mi sem történt volna. Mert ha azt érzik, hogy mi is feszültek vagyunk, sokkal később tudnak megnyugodni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése